Potęga czekolady

Znana nam współcześnie czekolada przeszła długą drogę, zanim zyskała dzisiejszą formę i smak. Koneserzy tego słodkiego przysmaku powinni wiedzieć, że przed wiekami wcale nie był on słodki. Nazywana „napojem bogów” czekolada ma swoje początki w odległych cywilizacjach prekolumbijskich.

Początki czekolady, czyli gorzki napój
Ziarna kakaowca zaczęło uprawiać u wybrzeży Zatoki Meksykańskiej około trzy tysiące lat temu plemię Olmeków. Następnie roślina ta spotkała się z zainteresowaniem kolejnych cywilizacji Ameryki Południowej Majów i Azteków. I to właśnie Majowie i Aztekowie wpadli na pomysł przygotowywania z ziaren kakaowca gorzkiego napoju, przyprawianego chilli. Był on pity podczas rozmaitych obrzędów, świąt i rytuałów. Dla Azteków czekolada była ważna z jeszcze jednego powodu. Uważano, że jest źródłem energii oraz niezrównanym afrodyzjakiem. Jej pikantny, charakterystyczny smak raczej nie znalazłby uznania współczesnych miłośników czekolady. Jednak pomysł dodawania do czekolady chili jest wykorzystywany do dziś. Warto wiedzieć, że ma swoje źródło w odległych cywilizacjach.

Tylko dla wybranych, czyli czekolada w XVI- wiecznej Europie
Pierwszym Europejczykiem, który zetknął się z czekoladą, był Krzysztof Kolumb. Trudno się dziwić, że gorzki i pikantny napój nie przypadł odkrywcy do gustu. Same ziarna kakaowca do Europy, a konkretniej Hiszpanii przywiózł konkwistador Hernán Cortés w 1528 roku. Europejczycy od razu wpadli na pomysł, aby kakaowy napój dosłodzić i złagodzić wanilią. Dzięki aromatycznym dodatkom czekolada zaczęła odgrywać rolę prawdziwego przysmaku. Jednak tylko dla wybranych. Konsumowano ją początkowo jedynie na królewskim dworze. Potem czekolada zawędrowała do Francji. Sprowadziła ją księżniczka Anna, żona Ludwika XIII.

Krok w stronę popularności czekolady, czyli słodkie tabliczki
Płynna forma czekolady zaczęła ewoluować w stronę przysmaku znanego nam dzisiaj za sprawą kucharza króla Ludwika XIV o nazwisku Pralin. Stąd nazwa pralinki. Jednak do czekoladowych tabliczek było jeszcze daleko. Dopiero w 1828 roku Konrad Jan van Houten zajął się produkcją odtłuszczonego sypkiego kakao. Jego ogromną zaletą był fakt, że łatwo rozpuszczało się w mleku. W 1879 roku Szwajcar Rudolf Lindt wpadł na przepis, którego efektem była pyszna masa czekoladowa o gładkiej konsystencji. Większa popularność czekolady oraz jej szersza dostępność to dopiero koniec XIX wieku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *